sera

Sera Gazı Doğrulama

Üretim faaliyetlerinin artması sonucunda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sera gazı emisyonlarının takibi hakkında bir yönetmelik çıkartılmıştır. Bu yönetmelik kapsamında yer alan üretici firmaların yasal mevzuatlar çerçevesinde sera gazı doğrulaması yaptırmaları gerekmektedir. Sera etkisine yol açabilecek gazların oluşumu ve fosil yakıtların kullanımını kontrol altına alabilmek için sera gazı doğrulama işlemleri mutlaka yapılmalıdır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte kapsam içerisinde yer alan üretici firmalar bazı adımları izleyerek sera gazı doğrulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bunun için doğrulayıcı kuruluşlardan yardım ve danışmanlık hizmetleri alınabilir.

Sera Gazı Doğrulaması Nasıl Yapılır?

Sera gazı doğrulaması genellikle yetkili kuruluşlarca gerçekleştirilir. Üretici firmaların talebi doğrultusunda gerçekleştirilen bu işlemler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmelik çerçevesinde uygulanır. Aşamalı olarak yürütülen bu işlem genellikle kompleks ve uzun bir süreç olarak değerlendirilir. Ancak profesyonel kuruluşlarla çalışılması durumunda hızlı ve güvenilir bir şekilde sera gazı doğrulamasını halletmek mümkündür. Bunun için aşağıdaki adımlar izlenir:

  • Üretici firma doğrulama talebi ile yetkili bir kuruluşa başvurur.
  • Doğrulama kuruluşu tarafından sözleşme hazırlanır ve firma bilgilendirilir.
  • Sözleşmenin karşılıklı onaylanması durumunda çalışmalara başlanır.
  • Firma emisyon raporu ile birlikte diğer belge ve evrakları doğrulayıcı kuruluşa gönderir.
  • Doğrulayıcı kuruluş firmada stratejik analiz  ve risk analizi gibi çalışmalar yapar.
  • Doğrulama planı hazırlanır.
  • Doğrulama planına paralel olarak saha ziyareti ve prosedür değerlendirmeleri yapılır.
  • Doğrulama kuruluşu doğrulama raporu hazırlar ve ihtiyaç halinde firmaya düzeltmeler için zaman verilir.
  • Bağımsız bir denetçi tarafından doğrulama işlemi gözden geçirilir.
  • Doğrulama kayıtları oluşturulur ve rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilir.

Sera Gazı Doğrulamasının Avantajları Nelerdir?

Sera gazı doğrulamasının yapılması öncelikle iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı alınabilecek en etkili yöntemlerden birisidir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve uzun vadede iklim değişiklikleri ile mücadele etmek için yönetmelik kapsamında yer alan tüm firmaların sera gazı doğrulaması yapmaları tavsiye edilir. Bunun yanı sıra yasal mevzuatlar ve uluslararası standartlara uymanın en etkili yolu da yine sera gazı doğrulaması yapmaktır.

Sera gazı doğrulaması yapan firmalar, çalışanlarında motivasyon artışı sağlarken aynı zamanda müşterilerinin güvenini de kazanmayı başarırlar. Çevreye karşı duyarlı olan tüketiciler için marka değeri korunmuş olur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliğe uymak ileride yaşanabilecek yasal sorunların da önüne geçmiş olur. Risk durumları karşısında üretici firmaların gerekli önlemleri alabilmesi adına sera gazı doğrulama işlemleri oldukça önemlidir.

Sera Gazı Doğrulama Danışmanlık Hizmetleri

Yetkili kuruluşlar tarafından sera gazı doğrulama hizmeti almak isteyen üretici firmalar birkaç adımla bu işlemi gerçekleştirebilir. Bunun için danışmanlık hizmeti sunan kuruluş ile işbirliği yapılmalı, firma yönetici ve personelleri birlik içerisinde çalışmalıdır. Sera gazı doğrulaması için uygulanacak adımlar ise şu şekildedir:

Doğrulamaya hazırlık:

Üretici firma tarafından, yetkili kuruluş seçimi yapılır ve süreç hakkında bilgi alınır.

Stratejik Analizin Planlanması:

Analiz yapılacak tarihler belirlenir, baş doğrulayıcının görev ve sorumlulukları hakkında bilgilendirme yapılır.

Stratejik Analizin Yapılması:

Stratejik olarak ofis ve saha analizleri yapılır. Uygunsuz ya da hatalı bir işlem varsa bu durum üretici firmaya bildirilir. Üretici firmanın bu hataları düzeltmesi için zaman verilir.

Doğrulamaya Hazırlık:

Doğrulama ekibi belirlenir ve ekibin görev teyidi yapılır.

Doğrulama Planının Yapılması:

Katkı analizleri, doğrulama riskleri, risk değerlendirmeleri ve kontrol faaliyetlerinin belirlenmesi bu aşamada gerçekleştirilir.

Doğrulamanın Yapılması:

Bu aşamada veri doğrulaması, emisyon kaynaklarının belirlenmesi ve hatalı durumların iyileştirilmesi bu aşamada gerçekleştirilir.

Yukarıdaki aşamalar başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde doğrulama raporu hazırlanır ve bağımsız gözden geçirme faaliyetleri uygulanır. Ortada bir problem olmaması durumunda doğrulama tamamlanır ancak herhangi bir problem durumunun varlığında doğrulama sonrası revizyon süreci işletilir.


sera-gazi

Hakkımızda

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmenin en önemli yolu mevcut su varlığının korunmasıdır.


0(312) 750 0852

Belgelendirme Danışmanlığı


Kalite Yönetim Sistemleri esas olarak bir kontrol sistemidir. Bu sistemin amacı, hata ve kusurları azaltmak, yok etmek ve oluşabilecek hataları önlemektir.