
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
Çevre yönetim sistemi, üretim faaliyetleriyle ilgilenen tüm kuruluşların uygulaması gereken bir sistemdir. Bunun için bazı standartlara uymak ve gerekli hazırlıkları yapmak oldukça önemlidir. Uygulaması ve sürekliliğinin sağlanması genellikle kompleks ve uzun bir süreçtir. Başarılı bir sonuç elde edebilmek için farklı pek çok aşamanın özenle yerine getirilmesi gerekir.
Süreci uygulamak teknik bilgi ve uzmanlık gerektirir. Bu yüzden ISO 14001 Belgesi almak isteyen kurum ve kuruluşlara profesyonel bir yardım almaları önerilir. Çevre yönetim sisteminin uygulanması, kontrol edilmesi ve belgelendirmeye hazır hale getirilmesi bu şekilde daha hızlı gerçekleşir. İşletmelerin çevre yönetim sistemi doğrulamasını yerine getiren profesyonel kuruluşlar aynı zamanda yönetici ve personellere eğitim hizmeti de sağlarlar. Hem kontrol hem eğitim hem de danışmanlık hizmetlerinin bir arada yürütülmesi daha hızlı ve başarılı sonuçlar almak için oldukça önemlidir.
Çevre Yönetim Sistemi Nasıl Yapılır?
Üretim yapan bir kuruluş için çevre yönetim sistemini sağlamak tahmin edildiği kadar kolay bir süreç değildir. Çeşitli standartların oluşturulması, personellerin bilinçlendirilmesi ve yasal düzenlemelere uyulması zaman alabilir. Bunun için aşağıda yer alan adımların özenle gerçekleştirilmesi gerekir.
- ISO 14001 standartlarında yer alan genel şartlara uyulmalıdır.
- Çevre politikasının öngördüğü tüm standartlar yerine getirilmelidir.
- Çevrede etki yaratan faktörler dikkate alınmalı ve çevresel boyutlar değerlendirilmelidir.
- Uygulama aşamasında ISO 14001 standartının gereklilikleri sağlanmalıdır.
- Uygulamanın ardından kontrol ve izleme çalışmaları işbirliği içerisinde yürütülmelidir.
- Eğer izleme çalışmaları olumlu sonuç verdiyse sürekliliğin sağlanması adına çalışmalara ağırlık verilmelidir.
Çevre Yönetim Sisteminin Avantajları
Her geçen gün daha da küçülen dünyamızda doğal kaynakların tükendiği artık kabul edilmiş bir gerçektir. Bu nedenle çevreyi ve doğal kaynakları koruma adına çeşitli adımlar atılmış hatta bunun için birtakım uluslararası standartlar geliştirilmiştir. Üretim faaliyetleri ve çevre arasındaki ilişkiyi düzenlemek için geliştirilen ISO 14001 standartları ve çevre yönetim sisteminin avantajlarından şu şekilde bahsetmek mümkündür:
- Çevre yönetim sistemi ulusal ve uluslararası yasal mevzuatlara uyum sağlamayı kolaylaştırır.
- Personellere eğitim verilmesini öngörür ve çalışanlarda çevre bilincinin oluşmasına yardımcı olur.
- Global pazarda üretici firmalara saygınlık kazandırır.
- Doğal kaynakların etkili ve verimli kullanılmasını teşvik eder.
- Çevre etkilerinden doğan maliyetlerin düşürülmesini destekler.
- Müşteri, tüketici ya da yatırımcılarda firmaya karşı güven duygusunun oluşmasını sağlar.
- Potansiyel risk durumları hakkında üreticilere bilgi verir.
- İşyeri kalitesinin artmasını sağlar ve çalışanlarda motivasyonu yükseltir.
Çevre Yönetim Sistemini Kimler Kullanabilir?
Çevre yönetim sistemi küçük ya da büyük ölçekli farketmeksizin üretimle ilgilenen tüm işletmelerin kullanması gereken bir sistemdir. Başta endüstriyel ve sanayi kuruluşları olmak üzere kamu kurumları da çevre yönetim sistemini uygulamayı tercih edebilir. Aslına bakılırsa ürün ve hizmet sağlayan tüm kuruluşlar tarafından ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin uygulanması tavsiye edilir. Çünkü bu kuruluşlar üretimleri ve hizmetleri sırasında çevre ile yoğun etkileşim halindedir. Bu yüzden ülkedeki kurum ve kuruluşların büyük çoğunluğunın çevre yönetim sistemini uygulaması doğal kaynakların korunması adına daha etkilidir. Bunun yanı sıra uluslararası ve ulusal pazarda kendine yer edinmek isteyen kuruluşların da ISO 14001 standartlarına uyduğunu görmekteyiz. Pazar alanını genişletmek ve tüketici güvenini sağlamak için çevre yönetim sistemini uygulamak oldukça etkili bir yoldur.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Doğrulaması
Çevre yönetim sisteminin uygulanması beraberinde bazı soruları da gündeme getirir. Nasıl uygulanır? Hangi standartlara dikkat edilir? ISO 14001 Belgesi nasıl alınır? şeklindeki sorular çoğu zaman kafa karışıklığına sebep olur ve uygulama eksik bir şekilde gerçekleştirilir. Bunların önüne geçebilmek için üretim faaliyetleriyle ilgilenen kuruluşların profesyonel bir yardım almaları önerilir. Gerekli evrakların hazırlanması, standartların kontrol edilmesi ve süreç yönetiminin sağlanması mutlaka uzman bir kişi ile gerçekleştirilmelidir. Genellikle çevre yönetim sistemi aşamalar halinde şu şekilde yürütülür:
- Mevcut durumun analizi yapılır.
- Üretici kuruluş hakkında yasal şartlar belirlenir.
- Yönetici ve personellere gerekli eğitimler verilir.
- Sistem dökümantasyonu oluşturulur.
- Çevre yönetim sistemi uygulanır.
- ISO 14001 Belgelendirme başvurusu yapılır.