
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
Firmalar kalite yönetim sistemi konusunda yetkili firmalar aracılığıyla bir doğrulamaya ihtiyaç duyabilir. Bu konuda yapılacak çalışmalar genellikle profesyonel kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Üretici firmanın ISO 9001 Belgesi almadan önce yerine getirmesi gereken şartlar ve koşullar bulunmaktadır. Bu koşulların sağlanması sırasında profesyonel kuruluşlar hem eğitim hem de doğrulama hizmetleri ile faaliyette bulunurlar.
Başarılı bir kalite yönetim sistemi yazılı ve kontrollü prosedürlerden oluşur. Bu prosedürler, denetim ekibinin denetimine tabi olan durumları ifade eder. Kalite yönetim sistemi doğrulaması ile üretici firmanın faaliyetleri denetlenir, ISO 9001 Standartlarına uygunluğuna karar verilir. Daha sonrasında ise üretici firma artık ISO 9001 Belgesi almak için başvuru yapabilecektir.
Kalite Yönetim Sistemi Doğrulaması Nasıl Uygulanır?
Üretim ve hizmet faaliyetleri ile ilgilenen kuruluşlarda kalite yönetim sisteminin uygulanması oldukça önemlidir. Ancak bu sistemin kurulması ve sürdürülmesi tahmin edildiği kadar kolay değildir. Yönetici ve personellerin tümü kalite yönetim sistemi uygulamasına aktif olarak katılmalı, işbirliği sağlanmalıdır. Genellikle bir kaç adım şeklinde gerçekleştirilen kalite yönetim sisteminin uygulaması şu şekildedir:
- Eğitim ve Bilinçlendirme: Kalite yönetim sistemi uygulamasının ilk adımı yönetici ve personelleri bilinçlendirmektir. Kuruluşta yer alan tüm çalışanların ortak bir bilince ulaşması adına çeşitli eğitimler verilir. Sistemin kurulması için öncelikle sistem kural ve standartlarının anlaşılması gerekir.
- Sistem Kurulumu: İkinci aşamada iş süreçleri analiz edilir. Ardından ISO 9001 standartlarına göre çeşitli düzenlemeler yapılır. Bu noktada hem standartlara hem de üretici kuruluşun ihtiyaçları göz önüne alınır. Ortak bir noktada kuruluşun çalışma şartları belirlenir ve dokümantasyon hazırlanır.
- Pilot Uygulama: Sistem kurulumunun ardından yavaş yavaş uygulama aşamasına geçilir. Burada çalışanların bilinçlendirilmesiyle birlikte sistemin uygulanabilirliği test edilir.
- • Düzeltme: Pilot uygulama gerçekleştirildikten sonra varsa eksikler ve hatalar tespit edilir. Uygulama sırasında problem yaratan durumlar ve uygulamaya yönelik sıkıntılar normal olarak karşılanır. Bu aksaklıkların giderilmesi adına çeşitli düzenlemeler yapılır. Eğer sistem uygulaması sırasında profesyonel bir sistem doğrulama hizmeti alınmışsa problem durumları daha az görülecektir.
- Denetim: Sistemin uygulanabilir olduğu anlaşıldıktan sonra iç denetim ve yönetim gözden geçirmeleri yapılır. Bu denetimler ISO 9001 standartlarına uygun olarak gerçekleştirilir.
- Belgelendirme: Üretici kuruluş buraya kadar olan tüm aşamaları başarıyla gerçekleştirdiyse onun artık ISO 9001 Belgesi alabileceği düşünülür. Bu noktada yapılması gereken şey belgelendirme başvurusudur. Belgelendirme süreci sonrasında kuruluş artık Kalite Yönetim Sistemine uygun olarak faaliyet gösterdiğini kanıtlayan ISO 9001 Belgesini almaya hak kazanacaktır.
- Süreklilik: Belgelendirme işleminin başarıyla tamamlanmasının ardından kuruluşlar sürekliliği sağlamak amacıyla çalışmalarına devam etmelidir. Aksi durumda alınan belgenin işlevselliğini sağlamak mümkün olmayacaktır.
Kalite Yönetim Sisteminin Avantajları
Üretim ve hizmet faaliyeti gösteren firmaların kalite yönetim sistemlerini uygulaması oldukça önemlidir. Hem müşteri hem de firma için ISO 9001 standartlarının pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde listenelebilir:
- Çalışanların kalite bilinci ve motivasyonları artar.
- Firma piyasada prestij kazanır ve bilinirliğini arttırır.
- Tüketici ya da müşteride güven duygusunun oluşmasını sağlar.
- Ulusal ve uluslararası pazarlarda rakipler arasında fark yaratır.
- Firmanın yasal mevzuatlar ve uluslararası standartlara uyumu kolaylaşır.
- Kurumsallaşma adına önemli bir adım atılmış olur.
- Çalışanların faaliyetlere katılma oranları artar.
- Olası riskler hakkında firmanın tedbir almasını sağlar.
- Hata oranları ve problem durumlarında azalmalar görülür.
- Tedarikçi seçimi ve takibinde kolaylık sağlar.
Kalite Yönetim Sistemi Doğrulama Hizmetleri
Kalite yönetim sistemi belgesi almak isteyen firmalar bu sırada profesyonel kuruluşlarla çalışmak isteyebilir. Bunun en önemli sebebi sürecin kompleks ve hatalardan arınık olması gerektiğidir.
Alanında uzman profesyonel kişiler tarafından verilen eğitim ve bilgilendirmeler ile ISO 9001 standartlarını daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür. Bu sebeple üretim ve hizmet faaliyetleriyle ilgilenen firmaların, yetkili kuruluşlardan doğrulama hizmetleri almaları önerilir.